terugslagklep waterleiding

Wat is de functie van een terugslagklep bij een waterleiding?

Een terugslagklep waterleiding is eigenlijk een terugstroombeveiliging, zodat de stroom van vloeistof slechts een richting mogelijk is. Een terugslagklep heeft twee poorten, waarvan een als ingang en de ander als uitgang dient. Het apparaat is een hulpmiddel dat niet onderschat mag worden, het wordt praktisch bijna in elk systeem dat vloeistoffen transporteert toegepast om terugloop te voorkomen. Om te kunnen werken is het afhankelijk van een drukverschil dat optreedt door de vloeistof.

Langs de invoerzijde wordt een hogere druk vereist om te kunnen openen, valt de druk weg dan zal de terugslagklep sluiten om terugloop te voorkomen. Afhankelijk van het type klep kan het afsluitmechanisme net even anders, maar het principe komt op hetzelfde neer. In tegenstelling tot gewone afsluiters hebben ze geen hendel, schroefdraadspindel, actuator of een persoon nodig om ze te bedienen.

Waar worden ze toegepast?

Een terugslagklep waterleiding kom je vaak tegen bij het bouwen van sanitair, verwarming systemen, pomp- en bronsystemen, watertoevoersystemen en rioolwater afvoersystemen. Ze worden altijd toegepast om terugstroming te voorkomen. Het is een eenvoudig apparaat wat gemaakt kan zijn van messing, roestvrij staal of plastic. Ze zijn daarom ook de meest goedkope, gemakkelijke en effectieve manier om het terugloopprobleem op te lossen.

Je zult ze daarom ook altijd vinden op drinkwaterleidingen. Om zo verontreiniging van het waterleidingsysteem veroorzaakt door terugstromend verontreinigd water uit een gebouw naar een externe openbare waterleiding te voorkomen. Heb je watervoorraad tanken ergens op een gebouw staan, dan wil je nadat je ze gevuld hebt ook vol blijven als je de waterpomp uit zet. Bij dit soort situaties ontkom je niet aan een terugslagklep.

terugslagklep waterleiding

Gebruik om openbare waterleiding te beschermen

Terugslagkleppen worden altijd op een bepaalde locatie in het waternet toegepast om te voldoen aan de nationale en lokale sanitaire voorschriften. In een huis dat is aangesloten op het waterleidingnetwerk van de gemeente, moet het huis een terugstroombeveiliging hebben. Dit, om te voorkomen dat mogelijk onhygiënisch water uit de leidingen van een woning terug zou kunnen stromen in de openbare waterleiding.

Daarom zul je overal terugslagkleppen geïnstalleerd zien op gemeentelijke waterleidingen, om te voorkomen wanneer de druk van de gemeente wegvalt, het risico op smerig water uit gebouwen en woningen terug het netwerk inloopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *